Miten valita paras taittopyörä

Ja miten kuljettaa tavaraa taittopyörän kyydissä

Ja miten valita sähköavusteinen taittopyörä

Taittopyörissä on aina kysymys kompromissista. Tärkein valinta tapahtuu ajokokemuksen ja taitto-ominaisuuden välillä. Yleisesti ottaen mitä pienempi ja kompaktimpi pyörä on, sitä huonommin se soveltuu pitkien matkojen ajamiseen. Esimerkiksi 16 tuuman taittopyörä taittuu uskomattoman pieneksi, mutta alkaa tuntua väsyttävältä yli tunnin ajamisen jälkeen verrattuna isorenkaisempiin pyöriin. Eli miten valita? Klikkaa kuvaa ja löydä kaikki mahdollisuudet

Taitto-ominaisuus

Taitto-ominaisuutta valittaessa on ajateltava kahta asiaa: taittonopeutta ja pyörän kokoa taitettuna. Taittonopeus on todella tärkeä vain, jos taitat ja avaat pyörääsi useita kertoja päivässä. Nopeimman taittopyörän kokoon taittaminen kestää noin 10 sekuntia, joidenkin hitaampien avaaminen vie 10 minuuttia tai enemmän. Valikoimissamme on ainoastaan taittopyöriä, jotka eivät vaadi työkaluja. Koko taitettuna on yleensä suorassa suhteessa renkaan halkaisijaan. Alla olevasta taulukosta näet, että pyörän koko kasvaa noin 100 kuutiolitraa jokaista tuumaa kohti. Kokemukseni mukaan voit huomiota herättämättä viedä minkä tahansa kokoisen taittopyörän julkiseen kulkuneuvoon, jos sen päällä on suojus. Ilman suojusta tuntuu olevan vaikeampaa vakuuttaa kanssamatkustajat, jos tilavuus ylittää 200 litraa. Ohut suojus on välttämätön useimmissa paikoissa, jos pyörä on yli 20-tuumainen.

Esimerkkejä kokoon taitetun pyörän koosta (KxPxL)

16″ renkaat: Brompton – 585 x 565 x 270 mm / 89 litran tilavuus
20″ renkaat: Dahon Mu Sl – 660 x 820 x 320 mm / 173 litran tilavuus
26″ renkaat: Tern Eclipse – 810 x 900 x 380 mm / 277 litran tilavuus
27.5″ renkaat: Tern Joe Tour – 870 x 950 x 460 mm / 380 litran tilavuus

On aika vaikea ohittaa Bromptonin uskomattoman pientä kokoa taitettuna!

Suorituskyky

Kaikkein suorituskykyisimmät taittopyörät tuntuvat sivusuunnassa yhtä tukevilta kuin tavallinen pyörä, ja tämä tekee niistä todella mukavia ajettavia. Pystyt helposti polkemaan 100-150 km päivässä vuoristossa 24 tuuman Tern Eclipsen selässä, mutta samaa ei voi sanoa 16- tuumaisesta Bromptonista (joka soveltuu alle 50 kilometrin matkoille tasaisella maalla). Tämä johtuu muutamasta tekijästä: ajoasennostasi, vaihdesuhteesta, rungon/ohjaustangon tukevuudesta ja renkaiden koosta.

Parhaimmissa pyörissä on yleensä 20 tuuman tai isommat renkaat, mutta se ei yksin riitä tekemään pyörästä hyvää! Rungon muotoilu, rungon/ohjaustangon tukevuus ja pyörän osat vaihtelevat suuresti. Sinun täytyy koeajaa muutama taittopyörä löytääksesi itsellesi sopivan pyörän.

Kokemukseni mukaan pyörän paino ei ole erityisen tärkeä tekijä ajomukavuuden suhteen, mutta kevyttä pyörää on toki mukava kantaa, kun se on taitettu kokoon. Esimerkiksi työmatkoilla bussissa, metrossa tai junassa.

Koko ja ajoasento

Taittopyöriä on tavallisesti saatavana vain yhdessä runkokoossa. Koon ja ajoasennon merkitys riippuu siitä, miten aiot käyttää taittopyörääsi. Jos haluat ajaa pitkiä matkoja taittopyörälläsi, haluat pyörän, jossa on mukava ajoasento. Jos sukkuloit kaupunkien välillä ja ajat lyhyitä matkoja, ajoasento on pitkälti toissijainen asia (paitsi satulan korkeus), koska kehomme sopeutuu lyhyeksi ajaksi mihin vain.

Löytääksesi itsellesi sopivan pyörän, on tärkeää koeajaa taittopyöriä ja tunnustella, mikä niistä sopii parhaiten sinun pituisellesi ihmiselle.

Tern Eclipse on erittäin suorituskykyinen taittopyörä

Koko ja ajoasento

Taittopyöriä on tavallisesti saatavana vain yhdessä runkokoossa. Koon ja ajoasennon merkitys riippuu siitä, miten aiot käyttää taittopyörääsi. Jos haluat ajaa pitkiä matkoja taittopyörälläsi, haluat pyörän, jossa on mukava ajoasento. Jos sukkuloit kaupunkien välillä ja ajat lyhyitä matkoja, ajoasento on pitkälti toissijainen asia (paitsi satulan korkeus), koska kehomme sopeutuu lyhyeksi ajaksi mihin vain.

Löytääksesi itsellesi sopivan pyörän, on tärkeää koeajaa taittopyöriä ja tunnustella, mikä niistä sopii parhaiten sinun pituisellesi ihmiselle.

Renkaan koko

Taittopyörät ovat normaalisti 16, 20, 24, 26 ja 27,5 tuumaisia.

On parasta valita renkaan koko sen perusteella, miten aiot käyttää taittopyörääsi. Mitä useammin käytät julkista liikennettä, sitä parempi on valita pienempi ja kompaktimpi pyörä. Jos aiot ajaa pitkiä matkoja, haluat pyörän, jossa on isommat renkaat ja enemmän vaihteita.

Isommat renkaat takaavat sujuvamman ajokokemuksen ja ylittävät helpommin töyssyt ja kuopat tiessä. Taittopyörä, jossa on isommat renkaat, ei ole yhtä kompakti kuin perinteinen taittopyörä mutta ajokokemus on lähempänä normaalin pyörän tuntua.

Jos esimerkiksi matkustat päivittäin julkisilla, voisimme suositella ultra-kompaktia Bromptonia, Dahon Curve i3:a tai Beixo Crosstownia. Jos taas ajat 30-100 km:n matkoja, silloin valintasi on huomattavasti suorituskykyisempi Tern Joe tai Montague.

Vaihdesuhde

Taittopyörissä on yleensä vähemmän vaihteita kuin normaalipyörässä. Tämän merkitys riippuu siitä, millaisissa olosuhteissa aiot pyöräillä. Kaikki paikat eivät ole tasaisia, joten pyörässäsi pitäisi olla riittävästi pieniä vaihteita, jotka auttavat sinut ylös mäkeä.

Napavaihde vs. ketjuvaihde

Mahtava tapa yksinkertaistaa taittopyörän voimansiirtoa on käyttää napavaihteita. Takarenkaan sisällä suojassa olevat vaihteet eivät vahingoitu yhtä helposti ja vaativat vähemmän huoltoa ylipäänsä. Kääntöpuoli on se, että vaihteiden välissä on isommat raot ja ne lisäävät noin kilolla pyöräsi painoa.

Hinta

Koska taittopyörät saranoineen ja muine teknisine ominaisuksineen vaativat laadukkaita komponentteja pysyäkseen kunnossa, suosittelemme ainoastaan hyviä ja korkealaatuisia merkkejä. Lähtöhinta on mielestämme 499 e. Halvemmalla et saa kestävää pyörää. Kalliimpi hinta takaa kevyemmän, kompaktimman ja suorituskykyisemmän taittopyörän. Todella laadukkaan pyörän lähtöhinta on 1000 e.

Yhteenveto: paras taittopyörä

Taittopyörissä on aina kysymys kompromissista. Taittopyörissä, kuten normaalipyörissäkään, ei ole joka tilanteeseen sopivaa yhtä pyörää. Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että isompirenkaiset (ja taitettuna isompikokoiset) pyörät ovat suorituskyvyltään parempia mutta vähemmän sopivia julkisiin kulkuneuvoihin. Toisaalta ultra-kompaktit pyörät eivät sovellu yhtä hyvin pitkien matkojen ajamiseen mutta ovat todella helppoja kuljetettavia.

Paras kompromissi suorituskyvyn ja taittokoon välillä on usein 20-tuumainen pyörä. Tämän kokoisen pyörän suorituskyky on erinomainen, jos siinä on fiksu runko ja hyvät komponentit. Se myös taittuu alle 200 litran tilavuuteen, mikä tekee siitä riittävän helposti kuljetettavan kaikissa julkisissa kulkuneuvoissa.

Tavaran kuljettaminen

On monta tapaa kuljettaa tavaroita taittopyörän kyydissä. Tehokkain tapa on käyttää telinettä (’luggage truss’ tai ’carrier block’) pyörän etuosassa. Näissä voit kuljettaa jopa 30 litraa tavaraa. Toinen vaihtoehto on tavaratelineeseen kiinnitetyt pyörälaukut.

Etutavarateline ja pyörälaukut

Suurimpaan osaan 20-24-tuumaisista pyöristä sopii etuteline. Se kiinnitetään etuhaarukan kahteen kohtaan, etuhaarukan jalkoihin tai kruunuun. Näillä asennustavoilla voit käyttää kahta pyörälaukkua, joissa on yhteensä 10 kg tavaraa (Tern, Dahon). Yksi esimerkki on TERN Spartan teline.

Takatavarateline ja pyörälaukut

Useimpiin 20-24 tuumaisiin pyöriin voi asentaa takatavaratelineen. Se kiinnitetään lähelle takahaarukanpäätä ja takahaarukan yläputken yläosaan. Takatavaratelineessä voit kuljettaa kahta pyörälaukkua ja telinelaukkua, joiden kapasiteetti on maksimissaan 25 kg. Kun paino on pyörän takaosassa, se vaikuttaa vähemmän pyörän ohjattavuuteen kuin paino haarukassa. Voit myös kiinnittää telineen/pyörälaukut 16 tuuman taittopyöriin, mutta laukut koskettavat helposti maata käännyttäessä, joten tämä ei ole suositeltavaa.

Tavarapidike (Tern, Daho)

Ternissä ja Dahossa on mukana ’tavarapidike’ rungon etuosassa. Tämä kevyen kapasiteetin ratkaisu (maksimi 7 kg) on erinomainen, koska kun lastaat pyörän täyteen, se ei vaikuta lainkaan pyörän ohjattavuuteen; voit jopa ajaa pyörälläsi kulman ympäri kädet ilmassa!

Yksi suosikkikombinaatio on ollut Kanga Rack ja Ortliebin pyörälaukku sivulla. Tämä 100 prosenttisen vedenpitävä systeemi on helppo laittaa ja ottaa pois pidikkestä, ja kun ajat kuoppaisilla teillä, se on superturvallinen.

Tavarapidike (Brompton)

Bromptonin tavarapidikkeessä paino on itse rungolla, mikä ei vaikuta pyörän ajettavuuteen. Bromptonin pidike pystyy kantamaan poikkeuksellisen painon (10-15 kg) ja siihen on useita tavaraoptioita ja eri tyylisiä ja kokoisia laukkuja saatavilla.

Bromptonin tavarapidike on eri kokoinen kuin Ternin tai Dahon, vaikka ihmiset ovat onnistuneet muokkaamaan sen myös Terniin ja Dahoon sopivaksi.

Takateline + laukku

Jotkut kevyitä kuormia kuljettavat ihmiset valitsevat PostRack-systeemin, jossa on Biologic Commute laukku. Kiinnitä teline kiristimellä satulatolppaan, liitä laukkusi siihen ja lähde matkaan.

CrossRack/ Pidentäjät

Toinen kevyen kuorman kiinnitysvaihtoehto on Klickfix Extender ohjaustangon välikappaleella, jonka voit kiinnittää joko ohjaustangon tai satulan tolppaan. Tämä on erityisen hyvä vaihtoehto taittopyöriin, joissa ei ole tavarapidikettä tai minkäänlaista tavaratelinettä. Voit käyttää tätä välikappaletta kaikkien Klickfix lisävarusteiden, kuten Vario-tavaratelineen tai tankolaukun, kanssa.

Pyörän pakkauslaukut

Kevyin saatavilla oleva vaihtoehto on pyörän pakkauslaukut. Nämä laukut sidotaan satulatolppaan ja ohjaustankoon, mikä antaa vähän tilaa yönylimatkalle. Tarjolla on monta merkkiä kuten esimerkiksi Ortlieb.

Peräkärryt

Peräkärryt voivat olla loistava ratkaisu taittopyöriin. Ne vievät painon pois pyörästä ja mahdollistavat tavaran kuljettamisen myös, kun saavut määränpäähäsi. Saatavilla on jopa taitettavia peräkärryjä yrityksiltä kuten Hinterher (Saksa). Etsi peräkärryjä, jotka sopivat 16-20 tuuman pyöriin.

Sähköavusteisen taittopyörän ostajan opas

Mitä ottaa huomioon kun ostat sähköavusteisen taittopyörän?

Sähköavusteisia taittopyöriä putkahtelee kaupunkien kaduilla, junissa ja busseissa, toimistorakennuksissa ja rappukäytävissä – hyvästä syystä. Sähköavusteinen taittopyörä auttaa suuresti niitä, joiden täytyy varastoida pyöräänsä auton takakontissa tai junassa ennen kuin saapuvat matkansa siihen vaiheeseen, jossa hyppäävät pyöränsä selkään. Sähköavusteisen pyörän omistamisesta on hyötyä erityisesti niille, jotka haluavat saapua työpaikalle hikoilematta, niille jotka ovat äskettäin loukanneet itsensä tai ovat iäkkäitä. Jos mietit vielä, valitsisitko taitettavan sähköavusteisen pyörän vai et, me ajattelimme tehdä yhteenvedon taittopyörän eduista.

Vapaus

Useimmat, jotka valitsevat sähköavusteisen taittopyörän, haluavat pyöräillä töihin sen sijaan, että käyttäisivät julkista liikennettä tai omaa autoa. Sähköavusteiset taittopyörät ovat loistavia työmatkakumppaneita monestakin syystä.

  • Autat ympäristöä, koska ei vahingollisia päästöjä
  • Säästät polttoainekuluissa
  • Vältät liikenneruuhkat
  • Puikkelehdit ketterästi liikenteen välissä tai kapeilla kaistoilla

Varastointi

Sähköavusteiset taittopyörät ovat mahtavia työmatkalaisille mutta myös ihmisille, joilla ei ole paljon säilytystilaa. Esimerkiksi jos asut kerrostaloasunnossa, jossa joudut säilyttämään pyörääsi sisällä öisin. On todella iso etu, kun voit säilyttää pyörääsi suurkaupungissa tarvitsematta pelätä ilkivaltaa tai varkaita.

Joustavuus

Voit käyttää monenlaisia kulkuneuvoja. Jos asut liian kaukana työpaikastasi pyöräilläksesi sinne, mutta sinulla on 20-30 minuutin kävelymatka lähimmälle bussiasemalle, voit puolittaa työmatka-aikasi sähköpyörän ansiosta. Hyppäät vain pyöräsi selkään, ajat 5-10 minuuttia bussipysäkillesi, taitat pyörän kokoon ja nouset bussiin. Sähköavusteisella taittopyörällä ajaminen on todellakin näin helppoa.

Mitä ottaa huomioon, kun valitset sähköavusteista taittopyörää?

Kun olet valitsemassa sähköpyörää, sinun tulee ottaa huomioon

  1. moottorityyppi
  2. pyörän teho
  3. taittopyörän paino
  4. kuinka helppo se on taittaa kokoon

1 ) Taittopyöriin saatavilla olevat moottorit

Useimmat taitettavat sähköpyörät käyttävät napamoottoria. Napamoottoreissa on muutama etu verrattuna suosiotaan kasvattaviin keskimoottoreihin, joita näkee toisen tyyppisissä sähköpyörissä. Napamoottoreita käytetään usein taitettavissa sähköpyörissä lähinnä siksi, että ne ovat pieniä ja kevyitä eivätkä vie paljon tilaa. Napamoottorit voivat olla etu- tai takapyörässä; etumoottori voi hiukan vaikuttaa pyörän käsiteltävyyteen.

2 ) Riittävästi watteja?

Kaikissa pyörissämme on 250 watin moottorit, koska ne sallitaan Suomen liikenteessä. Saatavilla on myös tehokkaampia moottoreita, mutta niille tarvitset erikoisvakuutuksen. Watit eivät kuitenkaan kerro koko totuutta moottorista. Vääntö on myös tärkeä, koska se kertoo, kuinka paljon puhtia moottorissasi on. Moottori, jossa on enemmän vääntöä, tuntuu tehokkaammalta ja kiihtyy nopeammin kuin moottori, jossa on vähemmän vääntöä. Ja mitä tehokkaampi moottori on, sitä enemmän energiaa se kuluttaa. Väännöstä ja wateista huolimatta kaikki taitettavat sähköpyörämme katkaisevat avustuksen noin 25 kilomerin tuntivauhdissa, mikä on turvaraja pyöräteillä ja enemmän kuin riittävä nopeus pienipyöräiselle taittopyörälle. Akussa huomiota tulee kiinnittää wattitunteihin (Wh). Tämä on helppoa: mitä suurempi luku, sitä enemmän virtaa akussa on ja sitä pitemmät latausvälit.

3 ) Paino?

Sähköavusteisen taittopyörän painon valitseminen voi olla todella tärkeä tekijä, kun katselet uusimpia malleja. Taitettavat sähköpyörät painavat tavallisesti enemmän kuin poljettavat kilpailijansa. Kevyimmät taitettavat sähköpyörät painavat noin 13-15 kg, jotkut jopa 20-25 kg riippuen moottorin koosta jne. Paino ei vaikuta ajamiseen, sillä sähköavustuksen ansiosta et huomaa ylimääräistä painoa. Silti paino tulisi ottaa huomioon, kun ollaan ostamassa taitettavaa sähköpyörää, koska luultavasti tulet kantamaan sitä mukanasi.

4 ) Kuinka helppo taittaa kokoon?

Sähköisissä taittopyörissä on moottori, akku, ohjausnäyttö ja johtoja. Nämä lisäosat tekevät kokoon taittamisesta hiukan monimutkaisempaa kuin tavallisen taittopyörän. On hyvä tarkistaa, kuinka helposti sähköpyörä taittuu kokoon ja millainen paketti siitä tulee.

Miten sähköistää oma taittopyöräsi?

Yleisesti ottaen on kaksi mahdollista tapaa sähköistää tavallinen taittopyöräsi. Yksi vaihtoehto on asentaa napamoottori etupyörään. Nämä e-drivepaketit taittopyörille maksavat noin 1000 e. Toinen vaihtoehto ja hienostuneempi systeemi on Pendix keskimoottori e-drivepaketti taittopyörille. Tämä systeemi on valmistettu Saksassa, se on erittäin luotettava ja poikkeuksellisen helppo asentaa pyörään ja käyttää arkielämässä. Sen hinta on noin 1250 e. Olemme nähneet niitä asennettuina Tern, Daho ja Brompton taittopyöriin.

Jos olet kiinnostunut meidän taittopyöriästä, ota meihin yhteyttä pyytääksesi virallisen tarjouksen, lisätietoja tai mahdollisuuden koeajoon !

Pyörä Asiantuntija

Sinimäentie 14

02630 Espoo

P. 050-3442162

S. asiakaspalvelu@pyora-asiantuntija.fi